čtvrtek 5. května 2016

Dvouletka - deka pro nás dva


Rozměr deky : 220x220

Látky : Kolekce  Andalusia Weathered výrobce Red Rooster Studio

Sešito : 13ks větrníků, 8ks půlek, 4ks čtvrtek větrníků. Větrník má rozměr 44cm a je  olemován proužkem 5cm, lem celé deky 7cm

 
 
Inspiraci pro tuto deku jsem našla u Marty  Dupkalové. Šila ze stejné látky. Na její deku můžete kouknout zde. Našla jsem si, že látky prodává v Čechách IA Patchwork a na Slovensku Modern Patchwork. Objednala jsem kvůli ceně za české koruny. Jako doplňkovou látku jsem vybrala sv. béžovou s jemným vzorkem kamene. Původní záměr byl čtverečková deka se čtverci diagonálně rozdělenými. Koupila jsem FQ ze všech látek (13ks 50x55cm), doplňkovou béžovou, a další které se mi líbily na borduru, polštáře, rezervu…

Z každého kousku FQ jsem nařezala čtyři čtverce 24x24 cm. Přiložila jsem vždy čtverec látky a čtverec sv. béžové k sobě líc na líc, nakreslila mizící tužkou diagonálu a začala sešívat na patku od diagonály na obě strany. Po sešití rozřízla napůl. Když jsem začala skládat, zjistila jsem, že mi vzor na béžové látce jde někde vodorovně, u některých čtverců svisle. Nedodržela jsem při skládání čtverců na sebe směr látky. Musela jsem vymyslet nový vzor. Vybrala jsem větrníky. U těch tato „vada“ tolik nevadila. Vytvořila jsem 18 větrníků. 13 jsem použila celých a zbytek jsem začala párat na poloviny a jeden větrník dokonce na čtvrtiny.

Při skládání na postel jsem dostala radu od kamarádky „To je celé takové světlé, to musíš olemovat nějakou tmavší látkou“. Jedinou tmavší v dostatečném množství jsem měla vzor pleteniny. Zase vzor jedním směrem. Zase musím dokoupit!!

Jela jsem na PPM s jediným cílem. Koupit tmavou látku s květy. V pátek po poledni u stánku IA Patchwork jsem koupila vše, co měli – 1,7m. Hurá mohu deku dokončit.

Pak jsem si připravila ňuňací část na spodek deky. Koupila jsem dvě deky v Kika hnědé barvy a sešívala a stříhala a znovu sešívala. Moc to nedoporučuji. Tahalo se to jak děs.

A jela jsem do finále. Na patchworkový kurz  s Radkou Sedláčkovou. Máme úžasnou možnost quiltovat na novém rámu Bernina Q24, který jste jistě všechny viděly na PPM2016. Zde odkaz.

Po prošití vzor u béžové látky vůbec neřeším. Jsem z deky nadšená. Je obrovská, teplá, ušitá s láskou a pro lásku.


Všechny látky peru. Namočím do hodně teplé vody, pak do studené, aby látky zažily šok.
Původní návrh. Kresleno v programu AutoCAD.

 
První složení. Nic moc.
 
Větrníky.
Nový nákres.
 
Zkušební skládání na posteli. Je nutno olemovat tmavší látkou.
 
Ušitý top.
 

Prošití na rámu Bernina Q24
 

Lemuji celkem 880cm.
 


 
Dokončená deka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 komentáře:

  1. je nádherná !!! ... nech pod ňou láska kvitne :)

    OdpovědětVymazat
  2. Marti děkuji. Ty jsi byla inspirací. Šiješ krásně. Obdivuji tvoji výdrž na 365. A všech holek. Pa Monika

    OdpovědětVymazat